Zvyšuje sexuální apetit, zahání chmury,
pomáhá proti impotenci, kašli... a báječně chutná. Není divu, že milovníků čokolády přibývá. Zároveň vzrůstá počet napodobenin.
Češi milují čokoládu více než jakékoliv jiné cukrovinky. Oproti roku 1990 jí dnes snědí téměř dvojnásobek. Stále častěji dávají přednost hořké před mléčnou. Hořká čokoláda obsahuje více kakaa a podle odborníků je kvalitnější. Právě kvalitní černá čokoláda s vysokým obsahem kakaa si podmaňuje stále víc ctitelů.
Legálně v rauši
S tím, jak Češi začínají přicházet na chuť nejkvalitnějším variantám tmavé pochoutky, roste nabídka. Ve větších městech se otevírá jeden specializovaný obchod za druhým, za kvalitní pralinky a tabulky s vysokým obsahem kakaa jsou někteří zákazníci ochotní platit až stovky korun. Klientela luxusních čokoládových prodejen se podle majitelky pražského obchodu Chocolate Pralinek Miluše Vaníčkové nerekrutuje již jen z "horních deseti tisíc". Zřejmě proto se kvalitní čokolády postupně objevují na pultech supermarketů.
Po letech nadvlády mléčné čokolády se do obliby postupně dostávají hořké tabulky, které obsahují alespoň padesát procent kakaa. Vaníčková si myslí, že nejde jen o změnu chutí. "Hořká čokoláda je zdravější," tvrdí. Za pravdu jí dávají někteří lékaři. Řada průzkumů ukázala, že tmavá pochoutka, tedy přesněji kakao v ní obsažené, je skutečný všelék. Dietoložka Taťána Staňková potvrzuje, že kakao má posilující a povzbuzující účinky, což ostatně věděli už staří Mayové a Aztékové (viz graf Sladká historie). "Čokoláda navíc účinkuje proti stresu a zlepšuje náladu," potvrzuje lékařka. Její názor podporují výsledky studie publikované v časopise Nature; podle ní čokoláda může mít stejně uvolňující účinky jako marihuana. Aby však byly účinky srovnatelné s vykouřením jednoho jointu, musela by osoba vážící šedesát kilogramů sníst podle propočtu vědců jedenáct kilgramů čokolády. Lékaři poukazují na fakt, že čokoláda má pozitivní účinky nejen na psychické, ale také na fyzické zdraví. Flavonoidy, které kakao obsahuje, chrání cévy před vznikem usazenin a antioxidanty zase před poškozením. Koncem minulého roku přišli lékaři s další dobrou zprávou: teobromin, jedna ze složek čokolády, je při léčbě kašle mnohem účinnější než tradičně užívaný kodein. Všechny zmiňované účinky má pouze hořká čokoláda; s obsahem kakaa stoupá množství účinných látek.
Milování v kakau
Zřejmě nejčastěji je čokoláda jako lék spojována s léčbou sexuálních dysfunkcí. Za afrodisiakum ji považovali už staří indiáni i svůdník Casanova a výzkumy z posledních let jim dávají za pravdu. Ženy, které mají rády čokoládu, dosahují častěji orgasmu, tvrdí nedávná italská studie. Pozitivní účinky přináší také mužům: látky obsažené v kakau rozšiřují cévy a tím zlepšují prokrvování penisu, tedy erekci. Ne všechny průzkumy ale vyzdvihují pozitivní účinky čokolády. Zejména psychologové poukazují na to, že do jejich ordinací stále častěji přicházejí takzvaní čokoholici, lidé závislí na čokoládě. "V těchto případech nejde o závislost fyzickou, ale pouze psychickou. Čokoláda je v tomto ohledu podobná jako káva nebo lehké drogy," vysvětluje Staňková. Nádech závažnosti a popularitu tak čokoholismu zajišťují především známé tváře, které se k němu přiznávají: patří mezi ně například druhá manželka Paula McCartneyho nebo česká miss Lucie Váchová (na snímku dole).
Mléčnou čokoládu považuje většina "čokoodborníků" za záležitost pro děti a bílou mezi čokolády nechtějí ani řadit (viz rámeček Čokoládová paleta). Přestože milovníků hořké čokolády u nás přibývá, podle statistik firmy Nestlé jí sníme stále třikrát méně než mléčné. Celkově spotřeba obou typů roste a s ní i díra, kterou oblíbená pochoutka dělá do peněženky. Každý rok utratí průměrný Čech za čokoládu kolem čtyř set korun. To ovšem není nic proti Britům, kteří coby největší čokoládoví marnotratníci vydají ročně sedminásobek. Podle posledních průzkumů se trend na ostrovech ale pomalu otáčí. Přelomovým se stal rok 2001, kdy v Británii poprvé od zrušení válečných potravinových lístků prodej čokolády poklesl. Obchodníci vidí viníka v mobilních telefonech: děti prý peníze, které dříve promlsaly, raději utratí za kredit. Britové ale nemusejí zoufat; zatím spolu se sousedním Irskem drží první příčku v mlsání oblíbené pochutiny (viz tabulka Čokoládožrouti).
Stejně jako roste nabídka kvalitních čokolád, přibývají výrobky, které jsou jen náhražkou skutečné čokolády. Česká legislativa je v oblasti cukrovinek dost benevolentní, přestože EU jasně definuje, jak musí zboží označené jako čokoláda vypadat: kromě kakaového másla v něm může být jen pět procent jiných, zákonem stanovených rostlinných tuků. Čokoláda kromě těchto tuků může obsahovat jen kakao a cukr.
Tato kritéria převzaly české zákony; výrobcům ovšem nestanoví povinnost, aby spotřebitele na "nečokoládovost" cukrovinek upozornili. Pokud se už informace na obalu objeví, odbude se miniaturními písmenky na špatně viditelném místě. Nezbývá než doufat, že si místní producenti vezmou příklad z Belgie, kde nevyužívají ani pětiprocentní tolerance. Jiné tuky než kakaové máslo nepoužívají, protože by prý u zákazníků utrhli ostudu.
Českému čokoládovnictví by nejspíše pomohl zákon, který přinutí výrobce, aby jednoznačně a dostatečně velkým písmem uváděli, jak to s jejich výrobky je. Než se takovou úpravu podaří prosadit, mohou čeští spotřebitelé vyzkoušet tradiční metodu: odborníci tvrdí, že stačí nabídnout skutečnou a falešnou čokoládu psovi, a ten bezchybně vybere originál.
Pochoutka by ale neměla skončit v žaludku našeho čtyřnohého miláčka; veterináři upozorňují, že psi špatně tráví teobromin obsažený v kakau.
Čokoládová paleta
Dělit oblíbenou pochoutku pouze na bílou, mléčnou a hořkou by byl fatální omyl. Jenom hořká má podle Chantal Coadyové, autorky knihy Čokoláda, vlastní stupnici: na jejím vrcholku stojí čokolády s obsahem kakaa vyšším než
85 procent, označované "brut". Méně ostrou chuť nabízejí čokolády z kategorie "extra amer", v nichž se obsah kakaové složky pohybuje mezi 75 a 85 procenty. Fajnšmekři si užijí i čokolády typu "amer", kde podíl kakaa překračuje padesátiprocentní hranici. Hořkosladké, polosladké a sladké čokolády, které se pohybují pod touto hranicí, již nejsou tak kvalitní. Mezi českými spotřebiteli jsou ale nejoblíbenější hned po mléčné čokoládě. Dělí se jen do dvou skupin, podle toho, zda se vyrábí z kondenzovaného nebo sušeného mléka. U nás se používá první postup. Bílá čokoláda žádné poddruhy nemá; čokoládou totiž vzhledem k absenci kakaové hmoty vlastně není.
Kakaové výdaje
Tablets, hořká čokoláda 150 Kč
Gubor, mléčná čokoláda 123 Kč
Lindt Excellence, hořká čokoláda 75,90 Kč
Amazonas, hořká čokoláda 60 Kč
Cadbury, mléčná čokoláda 25,90 Kč
Baron, bílá čokoláda 19,90 Kč
Milano, kakaová pochoutka 6,90 Kč
Rapsodie v hnědé
Milovníci čokolády mohou vyzkoušet v různých koutech světa nepřeberné množství netradičních specialit. V Londýně nabízí šéfkuchař Todd Dalton hmyz v čokoládě. Mravenci, cvrčci a škorpioni opečení dozlatova a obalení v hnědé hmotě jsou prý výživná a přitom nízkokalorická pochoutka. Naopak na Ukrajině to se zdravou výživou nepřehánějí: jedna místní firma nabízí tyčinky špeku obalené v čokoládě. Podobné je to s nápoji: londýnský pivovar Young začal před několika lety na Velikonoce nabízet čokoládové pivo. Ve srovnání s některými specialitami, které nabízí belgický Brusel, však čokoládové pivo jako extravagance nevypadá: v místních restauracích se na jídelních lístcích objevuje například kakaová polévka nebo kuře s čokoládou. Ne nadarmo je Brusel považován za hlavní město čokolády. Ve světových metropolích se každoročně konají velké čokoládové trhy. Jeden z nejpopulárnějších byl loni už podesáté v Paříži: dominovala mu pětimetrová čokoládová Eiffelova věž. Z čokolády se vyrábí snad úplně všechno: v Bedřichově postavili sochu ducha Jizerských hor Muhu, v Berlíně symbolickou zeď, v Rusku cukráři vyrobili pětikilogramovou bustu ropného magnáta Chodorkovského... Čokoláda se nevyhýbá ani módním molům; loni se představili se sladkými modely Paco Rabanne nebo Oscar de la Renta. Využít se dá nejen hmota, ale i vůně čokolády; na Novém Zélandu vyšel před dvěma lety jeden z místních listů v aromatické verzi: stránky byly postříkány čokoládovou vůní. Po čokoládě voněla švýcarská pošta, která na počest stého výročí existence společnosti Chocosuisse vydala známky, jež nejen voněly, ale jako tabulka slavného švýcarského produktu také vypadaly.
Jak se dělá čokoláda
Sklizené kakaové boby se i s dužninou vyjmou z plodů a nechají se několik dní fermentovat. Dužnina přitom kvasí a kyselina octová, která vzniká, oddělí dužninu od bobů. Během fermentace také mizí hořkotrpká chuť bobů. Po fermentaci se boby suší na slunci, čímž ztratí přibližně polovinu váhy. Usušené boby se balí do pytlů a putují do továrny, kde se rozdrtí, upraží, namelou a rozhnětou v kakaovou hmotu, která se následně rozdělí na kakaové máslo a kakaový prášek: základní hmotu pro výrobu čokolády jako takové. Stačí je smíchat s cukrem či dalšími přísadami, vše dostatečně dlouho konšovat (rozemlít a rozetřít), pak už jen vytvarovat do žádoucí podoby, zchladit a zabalit.
|